Over mij

Welkom op mijn blog. Ik ben Ger, gepensioneerd, en drie jaar geleden begonnen met het investeren in crowdfunding projecten en P2P leningen. Ook ben ik geïnteresseerd in de ontwikkeling van fintech.

Sparen en beleggen

De spaarrente is al geruime tijd zo laag, dat het nauwelijks nog iets oplevert. In tegendeel. Omdat in Nederland de belasting op vermogen hoger is dan de opbrengst aan rente, kost het je elk jaar een deel van je vermogen.

Beleggen op de beurs is ook een mogelijkheid om je vermogen te laten groeien. Maar dit vereist wel kennis van zaken en je moet er wel veel tijd in stoppen. Bovendien kan beleggen risicovol zijn. Tevens is beleggen met name geschikt voor de lange termijn. Gezien mijn leeftijd is dit geen optie meer.

Crowdfunding

In april 2016 kwam ik bij toeval achter het fenomeen crowdfunding. Na oriëntatie heb ik €21.000,— geïnvesteerd bij 7 Nederlandse crowdfunding platforms. Het ging om 39 projecten met een looptijd van 24 tot 60 maanden en een investering van €500,— of €1000,— per project. De rentepercentages variëren van 4 tot 12,68%. Inmiddels zijn er twee projecten geheel afgelost, waarvan één voortijdig. Tot nu toe is er €16.000,— afgelost en heb ik €2.600,— aan rente ontvangen. Helaas is er ook €1.500,— voorzien of afgeboekt. De procedures om deze achterstand te innen lopen.

Omdat ik de crowdfunding projecten laat uitlopen en geen nieuwe investeringen hierin zal doen, besteed ik verder geen aandacht aan deze investeringen.

Wel investeer ik de ontvangen rente en aflossingen in P2P leningen.

Investeren in P2P leningen

Door het bezig zijn met crowdfunding, kwam ik op het spoor van crowdlending, of te wel het investeren in P2P leningen. Begin augustus 2016 heb ik mijn eerste storting gedaan bij Mintos. In eerste instantie heb ik €20.000,— geïnvesteerd bij meerdere platforms. Van 6 platforms heb ik inmiddels afscheid genomen. De reden hiervoor is met name het gebrek aan beschikbare leningen of de te lange looptijden. Nu investeer ik nog in 13 platforms met een totaal gestort bedrag van €61.500,—, vermeerderd met de ontvangen rente van €14.500,—. Inmiddels bedraagt mijn rendement 13.15% op jaarbasis.

Risico

Mijn adagium is: zonder risico geen rendement. Er wordt gezegd dat het risico hoger wordt, naarmate de rente hoger is. We hebben het bij P2P leningen over rentes van 8 tot 20%. Er zijn bij P2P leningen vier partijen betrokken; degene die leent, de loan originator, het P2P platform en uiteraard de inversteerder. Het komt voor dat de lener het geleende bedrag niet terugbetaalt. Indien de lening gedekt is door een zogenaamde buyback garantie, dan koopt de loan originator de lening terug van de investeerder. De meeste loan originators bieden dit aan. Verder kan de loan originator op de fles gaan. Ook kan het platform failliet gaan. Voor zover bekend is hiervan tot nu toe nog geen sprake geweest.

Het risico kan worden beperkt door het spreiden van het risico. Dit kan door de investering te verdelen over meerdere platformen. Binnen het platform over verschillende loan originators en over verschillende landen. 

Waarom schrijf ik dit blog

Ik ben nu ongeveer drie jaar actief met het investeren in crowdfunding en p2p leningen. Deze sector heeft de laatste jaren een grote groei doorgemaakt. Het aantal platforms is flink toegenomen, evenals het aantal inversteerders. Vooral in Duitsland is deze vorm van investeren populair. Maar ook in Nederland zijn er wellicht veel mensen op zoek naar een beter rendement. Ik wil graag mijn ervaringen delen met personen die ook met het zelfde bezig zijn of belangstelling hebben om het avontuur van het investeren in p2p leningen aan te gaan. In dit blog zal men geen uitgebreide reviews van platformen aantreffen, maar wel een korte karakteristiek van het platform en een persoonlijke bevindingen over en verslag van een uitdagende reis naar een hoger rendement. Ik beschouw, zowel het investeren, als het schrijven van deze blog, ook als een leuke hobby.

Disclaimer

Crowdfunding en p2p investeringen zijn niet zonder risico. Je kan het geld dat je niet kan missen beter op een spaarrekening zetten. Je kan je geld verliezen, net zoals bij beleggen. Ook hier geldt de regel: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Via deze blog hou ik mijn ervaringen bij, het is geen investeringsadvies.

Deze blog bevat links naar crowdlending sites. Als je je registreert via deze links kun je een bonus ontvangen. Ook ik kan dan een bonus krijgen.

1 thought on “Over

 1. Jack Beantwoorden

  Leuk Ger dat je plezier en spanning beleefd aan p2p lenen.
  Ik kwam je tegen op een Facebook groep en dacht laat even een berichtje achter.

  Ben ook aan het bestuderen en fine tunen van verschillende p2p lening platformen. Ben net begonnen met Envestio

  Grt

  Jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *